Posted on 15th April 2021

BinnensteBuiten: dagelijkse inspiratie voor binnen én buiten

BinnensteBuiten (KRO-NCRV) is een dagelijks lifestyle programma dat informeert over buitenleven, wooninrichting en eten. Deze thema’s komen in vaste rubrieken terug in de televisieafleveringen, maar online worden deze pijlers ook doorgevoerd.

Het BinnensteBuiten team

Het BinnensteBuiten team

Van heerlijke recepten, een reportage over vleesvervangers, ‘anders’ boeren, een wandeling in een Nederlands natuurgebied met een boswachter, tips hoe je huis te stylen met meubels van de kringloop tot een item over tiny-houses.

BinnensteBuiten houdt zich met van alles bezig, onder het mom van drie hoofdpijlers: Buitenleven, Passie voor eten en Wooninspiratie. Iedere aflevering duurt 25 minuten.

Eten

Heel terloops zit er – zonder belerend vingertje- in elke aflevering en in elke rubriek een link naar duurzaamheid. Zo zijn de gerechten die door de koks worden gemaakt voor het overgrote deel vegetarisch, maar soms zit er ook een ‘ouderwets’ vleesgerecht tussen.

Wooninspiratie

De wooninspiratie richt zich naast kringlooptips en binnenkijken bij tiny-houses bijvoorbeeld ook op thema’s als je huis verduurzamen, isoleren en je tuin insectvriendelijk maken. Maar er wordt soms ook een bezoek gebracht aan een oud stadspand, waar bovengenoemde niet opgaat.

Buitenleven

Bij het buitenleven gaat een gesprek met een boswachter zo nu en dan over klimaatverandering, maar vooral ook over wandelgebieden, flora en fauna. Als kijker heb je door deze afwisseling niet het gevoel dat je wordt opgelegd om in een veganist of duurzame milieuactivist te veranderen. Het programma brengt het zo vlot en vanzelfsprekend, dat het een aangename en normale levensstijl blijkt. Positief en inspirerend!

Inspiratie

Inhoudelijk worden er dus duurzame keuzes gemaakt bij BinnensteBuiten, zij geven de kijker onbewust mee dat de aarde nog doorgegeven moet worden aan een volgende generatie en laten zien hoe deze missie in een dagelijkse lifestyle past. Maar ook op beeld is dit terug te zien; koks koken elektrisch, er wordt geen eten weggegooid en zonnepanelen worden in beeld gebracht.

Productie

Achter de schermen wordt er net zo hard gewerkt aan die groene normen en waarden. Dit onder toeziend oog van producer Bianca van Burik: ‘In het propskrat zit zo min mogelijk plastic. We nemen doppers mee en nootjes, chipjes en snoep zit in herbruikbare en afsluitbare bakjes. Die gaan lekker lang mee en zo hebben we geen single-use plastic.

We kopen gewoon één hele grote bak nootjes, en daar vullen we steeds een klein bakje mee voor in het krat. We laten altijd een vegetarische lunch bezorgen. We zoeken hierbij naar lokale horeca, want: support your locals! Daarnaast rijden we wel heel erg veel, het hele land door. Dat is niet zo milieuvriendelijk.. We proberen daarom uiteraard zo veel mogelijk te carpoolen. Ik ga nu intern in gesprek om te kijken of we elektrisch kunnen gaan rijden’

Dit fragment laat zien hoe u uw huis duurzaam van stroom kunt voorzien

Een heerlijk vegetarisch recept

“Europa heeft haar eerste klimaatvluchtelingen, in Noorwegen.” “Droogte mede oorzaak van oorlog in Syrië.” “Door hoge temperaturen zijn in Siberië meer dan 80.000 rendieren gestorven.” Zomaar wat nieuwsberichten, die de gevolgen aangeven van klimaatverandering. Over de grootste oorzaak zijn bijna alle wetenschappers het eens: fossiele brandstoffen zoals gas, kolen en olie. De roep om het alternatief – groene, duurzame energie – wordt steeds groter. Maar wat is dat eigenlijk, groene energie?

NPO Kennis legt het uit