Posted on 15th April 2021

Code Rood (KRO-NCRV)

De vierdelige serie ‘Code Rood’ vertelt verhalen over de gevolgen van de klimaatcrisis in Nederland. Iedere afzonderlijke aflevering staat in het teken van een van de seizoenen en  toont de kijker de merkbare klimaatcrisis waar we middenin zitten en niet meer uit kunnen ontsnappen.

Inhoud

Voor een serie over klimaatverandering zocht KRO-NCRV naar een vorm waarin wetenschap en humor samenkomen. Het resultaat is de NPO3-serie ‘Code Rood’. Veel mensen denken bij het horen van ‘klimaatverandering’ dat er nog iets kan worden veranderd, of dat het terug te draaien is. Om deze reden gebruiken de makers een ander woord: klimaatcrisis. Dit accentueert dat we daadwerkelijk te maken hebben met een groot probleem.

Code Rood maakt de kijker bewust dat het probleem en de gevolgen niet alleen in ontwikkelingslanden in bijvoorbeeld Afrika of Azië spelen, maar ook in ons eigen kikkerlandje Nederland. In het programma worden hele tastbare voorbeelden voorgeschoteld die aan de orde van de dag zijn. Neem bijvoorbeeld het inzakken van de bodem in Gouda, waardoor huizen van bewoners tijdens hevige regenval blank komen te staan. Of de wilde-zwijnenplaag in Zuid-Limburg, waar de dieren alles wat los en vast zit aanvreten.. of voor je auto springen.

Ondanks dat Code Rood werkt vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten, willen de makers de thema’s op een zo luchtig mogelijke manier met humor presenteren. Om een voorbeeld te geven: in de aflevering over de lente ging het over de eikenprocessierups. De makers hebben vervolgens beelden van de eikenprocessierups op zo’n manier gepresenteerd dat het lijkt alsof je naar een trailer van een horrorfilm kijkt. Op die manier wordt het thema lichter, maar creëert het wel bewustzijn. Daarnaast spreek je ook een doelgroep aan die normaliter niet snel naar wetenschappelijke programma’s kijkt.

Code Rood’ brengt grote en kleine rampen binnen de grenzen van ons kikkerlandje in beeld. Met een knipoog.

— Code Rood