Posted on 15th April 2021

De planten-ic van Eddie Wölcken

Word jij ook zo blij van veel groen in je leefomgeving? Planten zijn niet alleen mooi in je woonkamer, op je balkon of in je tuin. Ze hebben ook een ontzettend positief effect op je werkhouding en misstaan dus ook absoluut niet in je werkkamer of kantoorruimte.

Eddie Wölcken, eindredacteur van 2Doc is een enorme liefhebber van planten. Op het moment dat 2Doc naar een andere plek verhuisde, wilde Eddie meer groen in zijn omgeving, dus hij zette er planten neer. Dit was nét voordat we werden getroffen door corona. Aangezien Eddie nog wel veel op de redactie kwam, bleven zijn planten er nog goed uitzien. Helaas begonnen veel andere planten in het gebouw te verpieteren.

Samen met een collega haalde hij de planten die het niet meer goed deden naar de redactie van 2Doc om voor ze te zorgen. Wat begon als een grapje groeide al gauw uit tot een serieuze bezigheid: de zogenaamde planten-ic. Binnen de wandelgangen verspreidde deze geruchten zich al gauw. Sommige collega’s hebben Eddie al gevraagd of hij een tijdje voor hun plantjes wil zorgen, omdat ze door de corona maatregelen voorlopig niet op kantoor zullen zijn. De planten-ic blijft groeien en de sfeer mag er zijn; het ziet er erg knus uit.

Los van dat het de sfeer op de werkplek verbetert hebben planten ook veel andere positieve effecten. Denk je wel eens na over de luchtkwaliteit op je werkplek? Deze is niet altijd gezond. Computers, airco’s en verwarmingen stoten kleine stofdeeltjes uit die de lucht op kantoor vervuilen. (Sommige) planten zouden kunnen bijdragen aan de bevordering van de luchtkwaliteit doordat ze de lucht kunnen filteren*.

Verder is gebleken dat groen leidt tot een positieve gemoedstoestand, meer tevredenheid onder medewerkers, een verhoging van de concentratie en minder ziekteverzuim. Ook dragen planten ook bij aan een duurzame werkplek. Planten zijn een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. Er kan zelfs gebruik van gemaakt worden bij klimaatbeheersing voor verdere energiebesparing.

  • De luchtvochtigheid van ruimten met planten is hoger.
  • Medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
  • Aantrekkelijke werkruimte.
  • De gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor.
  • Medewerkers zijn meer tevreden over hun eigen functioneren binnen de werkomgeving.
  • Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich minder vaak ziek.

Op de vraag welke planten je moet kiezen om de vieze stofjes van de werkruimte uit de lucht te halen is geen eenduidig antwoord te geven, want er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Maar duidelijk is wel dat ze bijdragen aan een prettigere werkomgeving en positieve effecten hebben op je welzijn.

*Het merendeel van de onderzoeken naar de luchtzuiverende werking van planten is gedaan naar planten in laboratoriumomstandigheden. Vaak zaten die planten in een klein kastje. Dat is een behoorlijk stuk kleiner dan jouw werkplek. Waarschijnlijk is het met sommige planten slechts dat de beleving van luchtkwaliteit verbetert met groen in je kantoor. En misschien is dit op werkplekken – waar werknemers zich prettig, energiek en betrokken moeten voelen – ook een belangrijk resultaat.

In Nederland leven naar schatting een klein miljoen vegetariërs en het worden er steeds meer. Ook zijn er meer mensen die minder vaak vis en vlees eten. Is vegetarisch eten gezonder? Is geen vlees eten beter voor het milieu? Of juist helemaal niet, zoals ook wel wordt beweerd?

NPO Kennis legt het uit