Posted on 24th October 2021

Klimaatgedrag

10 procent van de wereldbevolking – de superrijken – is verantwoordelijk is voor 35 tot 45 procent van álle CO2-uitstoot. Je zou denken dat deze groep het grootste verschil kan maken als ze hun gewoonten aanpassen. Toch hoef je niet tot de superrijken te horen om aanpassingen te maken. Om je eigen voetafdruk te verkleinen let je gewoon op deze drie pijlers: huisvesting, transport en voeding. Hoe hebben onze albert-teamleden stappen gezet op deze vlakken?

We weten dat bedrijven en steden hun CO2-uitstoot moeten afbouwen om de klimaatdoelen te halen. Maar in het IPCC-rapport van dit jaar staat ook dat slechts 10 procent van de wereldbevolking – de superrijken – verantwoordelijk is voor 35 tot 45 procent van álle CO2-uitstoot. Je zou denken dat deze groep het grootste verschil kan maken als ze hun gewoonten aanpassen.

Toch hoef je niet tot de superrijken te horen om aanpassingen te maken. Om je eigen voetafdruk te verkleinen let je gewoon op deze drie pijlers: huisvesting, transport en voeding. We hebben onze albert-teamleden aan de tand gevoeld over de stappen die zij op die vlakken hebben gezet.

 

Huisvesting

In en rond het huis is van alles te doen om het energieverbruik laag te houden. Denk aan tochtstrips bij deuren en ramen, radiatorisolatie en trek natuurlijk een warme trui aan als je het koud hebt. Maar JP, projectleider van het albert-team, is verdergegaan. Hij woont om te beginnen in de meest duurzame, drijvende woonwijk van Europa: Schoonschip in Amsterdam.  De meeste waterwoningen zijn gemaakt van hout en in gebruik bijna energieneutraal. Ze maken gebruik van een warmtepomp die de warmte uit het kanaalwater haalt. Op het dak liggen zonnepanelen. Er wordt bijna geen gebruik gemaakt van het elektriciteitsnetwerk. “Vorig jaar had ik een energierekening van €40, de rest hebben we zelf opgewekt en opgeslagen. De investering in de panelen betaalt zich echt terug!”

Transport

Elektrisch rijden is een duurzamere manier van verplaatsen dan rijden met een conventionele auto. Ellen, trainer bij het albert-team, rijdt sinds kort elektrisch. JP heeft ook de beschikking over een elektrische auto. Bij Schoonschip is namelijk een deelmobiliteitsproject opgezet waarbinnen de bewoners een aantal elektrische auto’s, fietsen en bakfietsen delen. “je doet mee op vrijwillige basis, maar voor mij was het de reden om de auto de deur uit te doen. Ik gebruik de deelvoertuigen als ik niet met de trein of fiets kan.”

Op de vraag of elektrisch rijden nu wél of niet beter voor het klimaat kan Diederik Jekel makkelijk antwoord geven: Ja! In een simpele video ligt hij dit toe.

Het meest duurzame alternatief is de ‘elektrische wagen met chauffeur’, zoals Iris, lid van het albert-team, de trein noemt. Het openbaar vervoer in Nederland is goed geregeld in iedere stad kun je vanaf het station een OV-fiets pakken. Britt, redacteur bij het albert-team, woont sinds kort in Rotterdam en reist naar Hilversum per trein. Ze jammert nog wel over de kosten, want hoe is het mogelijk? “Met een auto zou ik sneller in Hilversum zijn en ook nog goedkoper uit zijn. Bizar! Maar treinen in Nederland rijden sinds 2017 volledig op windenergie. Daar doe ik het natuurlijk voor.”

De EO stimuleert sinds kort  haar personeel om ‘groen’ te reizen (elektrisch vervoer, fiets of OV) door voor deze reiskosten de maximale fiscale vergoeding te geven, waarbij de vervoeding voor ‘grijs’ rijden (met benzine- of dieselauto) nog maar 70% daarvan betreft.

 

Voeding

Ook voeding, dus wát we eten, hoe we het bereiden en of we het vervolgens niet verspillen heeft impact op onze uitstoot. Vlees en andere dierlijke producten hebben een enorme CO2-impact, dus met een vegetarische, of beter nog, veganistische eetwijze verklein je al snel je voetafdruk. Toch zijn niet alle vleesvervangers duurzaam. In de aflevering ‘Geen spek maar bonen’ van De Kennis van Nu kom je meer te weten hierover.

Eline, lid van het albert-team, wil niet meer klagen over het groenbeleid van de gemeente en het beperkte aanbod van de supermarkt, maar “oké, soms kan ik niet anders. Toch ben ik ook begonnen om de negatieve energie om te zetten naar positieve energie en sta ik steeds vaker in de achtertuin van een buur die, net als ik, eigen groenten wil verbouwen. Of ik word gebeld door een onbekende die advies vraagt over het aanplanten van een nieuwe boom.”

 

Het is nog steeds niet zo dat in de kantines van de publieke omroepen per definitie biologische producten verkocht worden. En ook van vlees en andere dierlijke producten wordt maar moeilijk afscheid genomen. Vraag je je af hoe je zelf een lekkere én duurzame lunchtrommel kunt vullen? Kijk dan op onze nieuwe receptenpagina ‘Groene recepten’.