1. Begin bij het begin

Begin, direct in het eerste stadium van ontwikkeling en pre-productie, met nadenken over duurzaamheid. Betrek iedereen die meewerkt aan de productie, en maak het tot een gezamenlijke inspanning.

2. Plan een training

Plan een trainingssessie van albert en stel, samen met een van de albert-trainers, een carbon action plan op. Zo vergroot je, samen met het productieteam, de kennis over klimaatverandering. Tegelijk maak je de stappen die je zelf kunt zetten concreet.

3. Calculeer voor inzicht

Om inzicht te krijgen in de CO2-voetafdruk van je productie begin je in de pre-productie fase met een berekening in de calculator. Pas als je weet wat je potentieel uitstoot, kun stappen ondernemen om die uitstoot naar beneden te brengen.
Inzicht krijgen en daarnaar handelen is het uiteindelijke doel van de CO2-calculator.

4. Zoek alternatieven

Bekijk de resultaten in de calculator en zoek samen met andere afdelingen in het bedrijf naar mogelijkheden om de uitstoot naar beneden te krijgen.

Is er LED-verlichting in de ruimtes die je gebruikt? Hoeveel afval laat je achter? Is er een mogelijkheid voor hergebruik? Kun je tweedehands inkopen? Kun je een appartement boeken in plaats van een hotel? Kun je dichterbij produceren?

Gebruik de gids “in your role” voor inspiratie over alternatieven per afdeling.

5. Laat je inspireren

Bekijk onze artikelen en casestudy’s om te zien welke oplossingen er binnen andere producties zijn gevonden om de CO2-uitstoot te verkleinen.

6. Betrek crew en cast

Het is makkelijker en leuker om duurzaam te werken als je het samen doet. Breng iedereen die betrokken is bij de productie, van crew tot cast, op de hoogte van de doelen. Enthousiasmeer ze met je groene memo.

7. Check suppliers

Vraag partijen met wie je samenwerkt naar hun idee├źn over duurzaamheid. Denk daarbij aan locaties, catering, facilitaire bedrijven, freelancers.

8. Gebruik je invloed op het scherm

Het medium televisie heeft de kracht duurzaamheid te inspireren en vorm te geven. Gebruik je platform om positieve acties op het scherm te laten zien. Dit betekent niet dat je al je producties over klimaatverandering moet maken, je mag het C-woord misschien niet eens noemen. Zorg ervoor dat je niet-duurzaam gedrag op het scherm normaliseert: “Je bent een deel van de oplossing, of je wordt een deel van het probleem”.