Hoe zorg je voor een gezond vegetarisch voedingspatroon?

Vaak wordt er gezegd dat je door vegetarisch te eten je bepaalde voedingsstoffen mist. Of dat je niet volraakt. Vegetarisch of veganistisch koken is helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen wel weten welke vitaminen in welke producten zitten en hoe je vlees of vis kunt vervangen om zo alsnog voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Eiwitten

Plantaardige eiwitten komen voor in granen, maar ook in peulvruchten en noten. De kwaliteit van dierlijke eiwitten is beter dan plantaardige eiwitten. Vegetariƫrs hebben daarom dagelijks tot 25% meer eiwit nodig uit deze plantaardige producten.

Vitamine B2

Vitamine B2 zit voornamelijk in melk- en melkproducten. Het is belangrijk voor het vrijmaken van energie uit de voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, die je lijf via eten en drinken binnenkrijgt. Sojamelk met toegevoegde vitamines en mineralen is de enige volwaardige plantaardige vervanger van koemelk.

Vitamine B12

Vitamine B12 heb je nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen (voor o.a. het vervoer van zuurstof van je longen naar de weefsels). Eet je weinig of geen vlees en geen (dierlijke) melk- of melkproducten dan kan je vitamine B12 bijslikken in de vorm van supplementen.

IJzer

IJzer is nodig voor de vorming van hemoglobine; dit speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en het zuurstoftransport in het bloed. Je kunt ijzer halen uit ijzerrijk broodbeleg (appelstroom of hummus), volkoren producten (roggebrood, volkorenbrood), peulvruchten (linzen, kikkererwten), groene groenten (spinazie, boerenkool), of ijzerpillen.

Recepten voor het hele jaar door

Sommige producten kun je het hele jaar door krijgen zonder dat ze hier ver voor hoeven te reizen. Bijvoorbeeld linzen, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, radijs, rode biet, spruiten, tomaat, ui, wortel, witflof.. maar ook appel, banaan, sinaasappel, citroen..

Herfst en winterrecepten

Typische wintergroenten zijn pastinaak, prei, rettich, winterpeen, boerenkool.. maar ook fruit zoals appels, bananen, kiwi's en mandarijnen.

Lente en zomerrecepten

Typische zomergroenten zijn artisjok, aubergine, courgette, asperges, spinazie, venkel.. maar ook fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen, kersen, perziken, nectarines, abrikozen en pruimen.