Posted on 15th April 2021

SpangaS: de Campus (KRO-NCRV)

SpangaS: de Campus is een Nederlandse jeugdserie waarin de dagelijkse belevenissen van een vaste groep leerlingen wordt gevolgd op school maar soms ook thuis. De ‘SpangaS’ beleven allerlei avonturen die heel herkenbaar zijn. Ze komen in aanraking met liefde, verdriet, eenzaamheid, vriendschap, pesten, gescheiden ouders en nog veel meer.

Inhoud

Carina Nijssen, dramaturg van het tegenwoordige SpangaS: De Campus, legt uit hoe dergelijke thema’s in het script terechtkomen: “We kijken altijd naar wat er leeft en speelt in onze samenleving en wat relevant is om nu te vertellen. Vervolgens verwerken we deze onderwerpen in een verhaal en maken we er dus drama van. Daarnaast geloven we als KRO-NCRV in goed rentmeesterschap en willen we de kijkers van SpangaS: De Campus aanmoedigen om over dit onderwerp na te denken.”

In het seizoen dat nu te zien is, stelt SpangaS: De Campus het klimaatprobleem ook op een impliciete manier aan de kaak, niet door een volledige aflevering te besteden aan het onderwerp, maar bijvoorbeeld door personages die geen vlees eten of die vegan zijn. Het komt ook geregeld en passant terug in dialoog. Nijssen beaamt dat, ondanks dat de term Planet placement bij haar nog niet bekend was, het principe bij de jeugdserie wel voortdurend wordt toegepast. “Het mooie van drama is dat je actuele thema’s zo kan verwerken in verhaallijnen dat het conflict en verschillende perspectieven oplevert. Als kind kun je zelf bedenken wat jij er vervolgens van vindt.” Dat maakt een dramaserie als SpangaS: De Campus heel geschikt als gespreksopener.

Een voorbeeld van een aflevering waarin het klimaatprobleem aan de kaak wordt gesteld is Klimaatstaking. In de aflevering wordt Jackie geconfronteerd met het nieuws dat er geen budget kan worden vrijgemaakt voor initiatieven met betrekking tot duurzaamheid. Jackie laat het hier niet bij zitten en neemt het heft in eigen handen. Ze doet haalt inspiratie uit Greta Thunberg’s aanpak en staakt vervolgens in een tentje op het schoolplein tot dat ze de aandacht van de directie heeft.

“Het mooie van drama is dat je actuele thema’s zo kan verwerken in verhaallijnen dat het conflict en verschillende perspectieven oplevert. Als kind kun je zelf bedenken wat jij er vervolgens van vindt.”