Posted on 3rd June 2021

We Are Fucked: wat als je doodsbang bent voor de toekomst?

De korte documentaire ‘We Are Fucked’, waarin drie jongeren hun klimaatzorgen omzetten in actie, is een mooi voorbeeld van hoe het duurzaamheidsvraagstuk tot inhoud van een programma wordt. We zien hoe ver de jongeren gaan in hun strijd en hoe eenzaam die strijd is.

Omschrijving

‘We Are Fucked’ is een korte documentaire (25 min.) en gaat over jongeren, de zogenaamde Greta Thunberg generatie, die in opstand komen tegen het klimaatprobleem.

In Nederland maken zo’n 200.000 jongeren zich zorgen over de ondergang van de wereld en de grote klimaatrampen die ze misschien mee gaan maken. Zij leren van rolmodellen, zoals Greta Thunberg, dat de wereld vergaat als we zo doorgaan. Klimaatdepressie en eco-anxiety zijn sinds kort zelfs officiële diagnoses. Onder deze tieners en twintigers leeft sterk het gevoel dat zij de rotzooi moeten opruimen van de generaties vóór hen.

De documentaire toont hoe de jongeren, op hun manier, omgaan met het klimaatprobleem en wat ze ertegen doen. Daarnaast wordt de generatiekloof in beeld gebracht doordat de jongeren samen met hun ouders worden gevolgd. De ouders zijn veelal van een generatie die niet is opgegroeid met het bewustzijn om duurzaam en klimaatneutraal te leven. Dit levert soms heftige discussies op.

‘We Are Fucked’ is een korte documentaire die je kan bekijken op NPO 3 YouTube en NPO3.nl.

Personages

In de documentaire worden drie jongeren gevolgd. Robin Bruisje (26) strijdt als lid van milieubeweging Extinction Rebellion voor een rechtvaardige mode-industrie. ‘Met plunderen bereik je je doel niet.’

Melih (16) leeft in twee werelden. Aan de ene kant de wereld van zijn Turkse ouders (zijn vader is klimaatontkenner en bij zijn moeder moet hij vlees eten) en zijn vrienden in Amstelveen. Aan de andere kant de wereld van Fridays for Future. Met zijn vrienden van dit platform voor scholieren, gaat hij naar stakingen en bijeenkomsten. Samen organiseren ze klimaatacties.

Armando (21) ging net als zijn vader en broertje technische bedrijfskunde studeren, maar zag al snel dat een ‘bedrijfskundige manier’ niet de oplossing is voor het klimaatprobleem. Hij stopte zijn studie en sloot zich aan bij Extinction Rebellion. Sindsdien heeft hij menig grote actie georganiseerd. Zijn zorgen om het klimaat leidden bij hem tot een burn-out.

We Are Fucked laat de kijker achter met een dubbel gevoel. Is het wel gezond dat jongeren op deze leeftijd al zó bezig zijn met de klimaatcrisis? Kan je nog wel jong zijn als je je constant druk maakt over de gevolgen van de klimaatcrisis? Of hebben deze jongeren gelijk en zou het beter zijn als we de opwarming van de aarde niet zo serieus zouden nemen? We Are Fucked is een documentaire over het grootste probleem van deze tijd en de druk die dit op een opgroeiende generatie legt.

Productie

De producers van ‘We Are Fucked’ vinden het belangrijk niet alleen een documentaire over duurzaamheid en het klimaatprobleem te maken, maar proberen dit ook zoveel mogelijk toe te passen tijdens de productie. Hoe?

  • De catering bestond uit vegetarisch eten dat werd geserveerd op herbruikbaar of recyclebaar servies en bestek.
  • In verband met het coronavirus is er rekening gehouden met het gebruiken van stoffen mondkapjes in plaats van wegwerp mondkapjes.
  • Verder hebben de producers zoveel mogelijk rekening gehouden met klimaatneutraal rijden. Helaas is dat in tijden van corona lastig in verband met het houden van afstand. Daardoor was carpoolen niet toegestaan. Voor korte afstanden gebruikte de crew een elektrische productieauto. De crewleden die geen apparatuur hoefden te vervoeren namen de fiets of het openbaar vervoer.
  • Daarnaast werd er gewerkt met een kleine crew. Alleen de noodzakelijke functies werden vervuld: regie, camera en geluid.
  • We Are Fucked heeft gebruik gemaakt van Kempenaerstudio, een energiezuinige montageruimte. Deze studio heeft de laatste jaren ecologische verbeteringen doorgevoerd zoals de plaatsing van zonnepanelen en dubbel glas.

Extreem hete zomers, zware stormen en het ene weerrecord na het andere. Ook in Nederland voelen we steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Wat is klimaatverandering precies?

NPO Kennis legt het hier uit