Posted on 4th November 2021

Groen gedrag in jouw cloud-opslag

Wereldwijd versturen wij zo’n 246 miljard (!) mailtjes per dag. Maar wist je dat je met een jaar lang één mailtje per dag versturen net zoveel CO2 uitstoot als wanneer je 50 km rijdt met een gemiddelde auto? Elke mail staat dus gelijk aan 150 meter rijden. Een nóg grotere schurk dan het netwerkverkeer is de opslag in de cloud. De cloud is een virtuele ruimte op het internet waar je, soms tegen betaling, bestanden kunt opslaan. Dit is natuurlijk handig om altijd en overal bij je bestanden te kunnen, zónder het gevaar deze te verliezen. 80 procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers maakt gebruik van cloud opslagdiensten, aldus het CBS. De NTR valt hier ook onder, met Microsoft OneDrive. Deze cloudopslag verdwijnt niet letterlijk in de wolken, maar in fysieke datacenters. Deze datacenters zorgen voor veel energieverbruik en dus CO2-uitstoot.

Door de sterke groei van de digitalisering hebben datacenters steeds meer ruimte nodig. Met de grote aantallen thuiswerkers tijdens COVID-19 is deze groei nog toegenomen. Naarmate de totale opslag in de cloud toeneemt, neemt ook het energieverbruik toe. Hoewel datacenters slechts 35 procent van de maximaal toegestane energie gebruiken, heeft de groeiende digitalisering toch een grote impact op de CO2-uitstoot. Nederland is momenteel koploper in het aantal datacentra – in ons kleine land zijn er maar liefst 189. Amerikaanse bedrijven komen speciaal naar Nederland voor de koele lucht én de (goedkope) groene stroom. Deze groene stroom wordt door de Nederlandse overheid flink gesubsidieerd.

Groene stroom

Zo’n 86 procent van de datacenters in Nederland maakt gebruik van groene stroom in plaats van grijze stroom. Dat klinkt positief, maar is ook nadelig vanwege het hoge enorme stroomgebruik. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen en die zijn helaas niet onuitputtelijk. Datacenters van buitenlandse bedrijven zoals bijvoorbeeld Microsoft liggen daarom onder vuur. Men vraagt zich af:  ‘van wie is deze groene stroom eigenlijk en hoeveel blijft er over voor de gewone burger of boer in Nederland?’ Want ter vergelijking: het Google serverpark in Groningen gebruikt evenveel energie als 400.000 huishoudens. Dat is alle huishoudens van de provincies Groningen én Drenthe.

Tegelijk hebben datacenters vooruitstrevende plannen bijvoorbeeld hun restwarmte te benutten. Dat is belangrijk, omdat zij dan weer een positieve bijdrage aan het Nederlandse energieverbruik kunnen leveren. Dit heeft alleen wel meer tijd nodig.

 

Hoe voorkom jíj onnodige cloudopslag? 

Eén ding is zeker. Het opslaan van jouw data in de cloud zorgt voor CO2-uitstoot en een verminderde energievoorziening. Alles wat jij aan data kunt opruimen of weggooien is meegenomen. Kijk een op in je cloudopslag op iCloud Google Drive of Onedrive; er staan vast veel documenten waar je niets meer mee doet. En hoe vaak stuur jij een mailtje met enkel ‘oké!’ of ‘bedankt’ erin? Kan dat minder? Hieronder lijstje van dingen waar je op kunt letten als je je CO2-uitstoot wil reduceren.

 

  1. Controleer welke toepassing op jouw apparaat het meeste opslag kost.

Denk bijvoorbeeld aan de opslag van je whatsapp gesprekken, video’s en grote PDF bestanden.  

  1. Bewaar enkel bestanden die je écht nodig hebt

Heb je die documenten van twee jaar geleden nog nodig? 

  1. Verwijder oude mails uit je mailbox (Vooral e-mailtjes met grote bijlagen) 

Je krijgt veel onnodige mailtjes per dag waar je nooit meer naar kijkt. Denk aan bevestigingsmailtjes of ongewenste reclame. Typ eens de woorden ‘bevestiging’ in je mail zoekbox en verwijder al die mailtjes in één klap! 

  1. Verstuur geen onnodige e-mails

Korte mailtjes met enkel ‘gelezen’ of ‘tot morgen!’ zijn misschien niet echt noodzakelijk, maar kosten wel energie! 

  1. Voorkom dubbele cloud-opslag.

Heb jij je foto’s van je telefoon op de reservekopie opgeslagen én in de cloud van je pc? Niet nodig natuurlijk!

 

 

Op de tribune zitten bij een voetbalwedstrijd, een glaasje water drinken, je computer niet goed afsluiten: het lijkt misschien onschuldig. Tot je je realiseert dat het allemaal elementen zijn die kwaadwillenden kunnen gebruiken om je identiteit te achterhalen. Welke sporen laat je allemaal achter op het web? Hoe goed is de computer in gezichtsherkenning? Wat kun je afleiden uit vingersporen? NPO Kennis legt uit hoe dit zit.