Posted on 12th October 2022

KIJKTIP: Mediastorm over Planet Placement

Jan Peter Pellemans, projectleider van ALBERT, was te gast in het programma Mediastorm van omroep HUMAN om te praten over Planet Placement. Planet Placement? Pellemans Placement? ALBERT Placement? We zijn even kwijt hoe we dit moeten noemen, maar leuk vinden we het wel!

Toen Jan Peter een Carbon Action Plan-training gaf aan het programmateam van Mediastorm, ging de discussie al gauw over Planet Placement: subtiele, haast onderhuidse verwijzingen naar duurzaamheid in een tv-programma, met als doel om duurzaam gedrag te normaliseren. De redactie hing aan z’n lippen, maar niet alleen omdat ze Planet Placement wilden toepassen, ook omdat ze het wilden uitleggen aan de kijkers.

Mediastorm wijdde dus een uitzending aan het fenomeen Planet Placement. In het programma worden gebeurtenissen in de mediawereld besproken om zichtbaar te maken hoe beeldvorming werkt en hoe de publieke opinie tot stand komt. Planet Placement is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. In een beeldcollege legt Jan Peter namens ALBERT uit wat Planet Placement is, in welke programma’s je daarvan goede voorbeelden ziet en natuurlijk hoe je het als mediamaker zelf kunt toepassen.

Is het behalve voor makers ook voor kijkers belangrijk om Planet Placement te begrijpen?

Jan Peter: “Voor mediamakers is Planet Placement ‘need to know’, dus ik hoop dat er veel makers kijken. Maar voor kijkers is het vooral ‘nice to know’: ze komen erachter dat makers bezig zijn met duurzaamheid, en ze leren het principe van Planet Placement herkennen. Op die manier worden ze ‘genudged’ om duurzaam gedrag te normaliseren!”

Kijken dus!

Mediastorm met JP Pellemans over Planet Placement kun je terugkijken op NPO start.