Posted on 15th April 2021

Checkpoint en Duurzaamheid (EO)

In het razend populaire kinderprogramma Checkpoint worden er allerlei zinnige én onzinnige testen en challenges uitgevoerd. Dit op spectaculaire en creatieve wijze, waar een explosie eerder regel dan uitzondering is. Kan een programma waarbij ontploffingen centraal staan, duurzaam zijn?

Robin van der Straten, productie Checkpoint:

‘Twee jaar geleden kwam ik bij Checkpoint en werd er veel gesproken over het feit dat het programma nog geen groene voetafdruk had. We wilden het programma er zo spectaculair mogelijk uit laten zien. De lucht in, het water in, met vuur, met confetti en we gebruikten props zoals grote tanks…Noem het maar op. Maar klimaatverandering is een feit. Het is gewoon niet meer van deze tijd om geen aandacht te besteden aan een schone aarde. Met de redactie waren we dus al langere tijd van plan het format onder de loep te nemen en milieuvriendelijker te gaan produceren. Maar waar te beginnen? Toen kwam albert om de hoek kijken. We hebben een inspiratiesessie gevolgd en door middel van het invullen van de CO2 Calculator inzicht gekregen in onze uitstoot. We willen nu klimaatneutraal produceren.

Vooral achter de schermen -op productioneel gebied- heeft het programma grote stappen gezet.

We stonden eerst wat sceptisch tegenover deze missie voor duurzaam werken, want we gebruiken nu eenmaal veel materiaal én het format leent zich voor explosies. Hoe kan dat duurzaam? Toch bleek er veel te halen als het gaat om materialen. We proberen zo veel mogelijk materiaal te recyclen. Na iedere draaidag wordt het hout verzameld en opgeslagen. Alle schroeven en spijkers worden eruit gehaald, en al het bruikbare karton, plastic, staal en ijzer wordt ook nauwkeurig bekeken op hergebruik. We kopen nog steeds nieuwe producten maar de standaard is dat we na een draaidag kijken wat we nogmaals kunnen inzetten en waar we iets nieuws van kunnen maken.

En als iets echt ‘op’ is en weggegooid moet worden, wordt alles nu netjes gescheiden. Daarnaast proberen we het gebruik van piepschuim en plastics te vermijden. We willen daar gewoon zo min mogelijk mee werken.

Wel hebben we nog steeds zeecontainers vol troep… dat kan wellicht nog minder. Maar we zijn op de goede weg!’ aldus Robin.

Als je als producer de CO2 Calculator gaat invullen wordt er gevraagd om uit te zoeken of het kantoor of de studio waar je met het team gebruik van maakt, is voorzien van groene stroom. Dat geldt ook voor Robin.

Zo kwam hij erachter dat ‘De Loods’ -de opnameplek van Checkpoint- duurzaam is aangelegd. Sowieso is de loods al redelijk minimalistisch, maar dit bleek een extra stapje op weg naar klimaatneutraal produceren!

Robin: ‘We hebben een volledig vegetarische catering. Dit zorgde eerst voor ongenoegen bij de ploeg. Maar ik merk dat het allemaal te maken heeft met gewenning. We hebben het team uitgelegd waarom we deze keuze hebben gemaakt en met de tijd kregen we minder klachten. Dit komt denk ik ook doordat wij een goede cateraar hebben, die luxe broodjes serveert die simpelweg zo lekker zijn dat je het vlees niet mist. Nu is het aan het eind van de streep wel duurder om een vegetarische catering te kiezen. Gek hè? Dat ‘slecht’ eten goedkoper is? Dat was een eye-opener voor mij.’

Tot slot heeft team Checkpoint er ook voor gekozen om een elektrische productie-auto aan te schaffen. De vraag die je als programma moet stellen is: hoe belangrijk vinden we klimaat? En wat mag dat kosten? Robin: ‘Ik denk dat alle programma’s wel elektrisch zouden willen rijden hoor. Maar het moet ook haalbaar en dus betaalbaar zijn.’

Robin kwam erachter dat elektrisch rijden duurder is. Dat vergt offers op andere posten of dwingt je tot keuzes maken. Maar dan maak je op het gebied van duurzaam werken wel meteen een grote klapper! De vervuilende km’s worden fors lager. De Checkpoint-bus rijdt nog niet elektrisch. Dat komt omdat leasebedrijven nog geen goede opties aanbieden. Zodra ze dat doen, maakt Checkpoint opnieuw de overweging.

Productioneel is Checkpoint op de goede weg. Inhoudelijk heeft het programma nog wel wat stappen te maken. Er is nu een nieuw format waar recyclen meer een rol speelt. We blazen iedere aflevering onze materialen nieuw leven in doordat we alle spullen van ‘de schroothoop’ halen. Robin: ‘Maar alsnog moeten we nu ook gaan kijken hoe we het thema duurzaamheid en klimaat nog meer op de inhoud gaan betrekken. Daar lopen gesprekken over de bij EO. Kunnen we een aflevering maken over duurzaamheid? Een klimaatneutrale rubriek? Hoe dan? Het concept moet aardig op de schop, dat maakt het ingewikkeld. Maar we zijn erover in gesprek.’

Robin: ‘We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet. We merken wel dat het begint te leven binnen het team en het voldoening oplevert. Het begint een automatisme te worden. In het begin voelt het misschien als een ‘moetje’, maar nu we duidelijk hebben gemaakt dat we het serieus nemen en nu dat ook door de directie wordt gestimuleerd, is het gewoon leuk! Aan het eind van het seizoen compenseren we via albert onze overige uitstoot. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat dat niet meer hoeft omdat we volledig uitstootvrij werken. En omdat duurzaamheid breed gedragen wordt in de samenleving, zodat ze ook bij derde partijen alles duurzaam kunnen inkopen. Aan onze drive zal het niet liggen.’