Posted on 15th April 2021

Omroep Max: dé masters als het gaat om slim decorgebruik

Het is je wellicht nooit opgevallen; maar wist je dat veel programma’s van omroep Max gebruik maken van hetzelfde decor? Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens super duurzaam! Voor een lesje ‘slim decorgebruik’ sprak team ALBERT met Dave Kolt, hoofd operationeel, van omroep MAX.

Het is je wellicht nooit opgevallen; maar wist je dat veel programma’s van omroep Max gebruik maken van hetzelfde decor? Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens super duurzaam! Voor een lesje ‘slim decorgebruik’ sprak team ALBERT met Dave Kolt, hoofd operationeel, van omroep MAX.

Dave: ‘Wij maken slim gebruik van decorstukken die we inzetten voor verschillende programma’s. Eigenlijk is deze werkwijze ontstaan doordat wij optimaal gebruik willen maken van de ruimte die wij hebben. Het hebben van veel spullen betekent dat je veel opslagruimte nodig hebt; dat kost geld, dat kost transport en dat is simpelweg niet praktisch. Dus zijn we gaan kijken hoe we het decor zó kunnen inzetten, dat we het steeds kunnen hergebruiken én kunnen laten werken voor meerdere producties tegelijkertijd. 

Om een voorbeeld te geven: We maken nu het ‘Max Ouderenjournaal’. Dat is een programma dat in de coronatijd is ontstaan. In dit journaal brengen we hoopvol, inspirerend en informatief nieuws toegespitst op ouderen in tijden van sociale afstand. Er moest snel een decor komen. Die korte deadline dwingt je ook te kijken naar wat je al in huis hebt. Dus het decor dat we voor dit journaal gebruiken is hetzelfde decor als van ons programma ‘Meldpunt’. We zorgen voor een andere sticker en we maken dankbaar gebruik van onze led-schermen. Met deze led-schermen kunnen we de look en feel wat veranderen. Voilà; een ander programma, met een eigen karakter. Maar dus met een bestaand decor gerealiseerd!.

Nog een voorbeeld: in de zomer van 2020 liepen er nog wat programma’s van ons door. En zo kwamen we er op de decorstukken van ‘Max Vakantieman’ te combineren met het decor van ‘Tijd Voor Max’.

Als we na gaan denken over decor of er start een nieuw programma, dan kijken we eerst altijd naar wat we nog hebben staan. Wat kunnen we hergebruiken? Binnenkort komt de ‘Ster Gouden Loeki’ weer op TV. Dat decor bestaat uit stukken van het reeds uitgezonden liveprogramma ‘Een Tegen Eenzaamheid’ bijvoorbeeld. De oplettende kijker zou de metaalschermen kunnen herkennen.’
Ook leuk om te benoemen is het feit dat decors bij omroep MAX erg lang gebruikt worden.

‘Kijk naar ‘Met Het Mes Op Tafel’. Deze spelshow is al jaren oud. En je ziet nog steeds het oude decor van de beginfase. Soms repareren we iets. Of passen we wat aan. Maar dat zijn minimale klusjes. Het enige wat dit seizoen nieuw is, is de grotere speeltafel. Dit met oog op corona natuurlijk. Maar we hebben geen nieuwe tafel gekocht hoor! We hebben een aanzetstuk gemaakt. Zodat als corona over is, we gewoon de oude tafel weer kunnen gebruiken’, aldus Dave.

Naast hergebruiken, repareren en aanpassen schaft MAX ook wel eens een nieuw decorstuk aan. Maar dan altijd met oogvoor de langere termijn.

Dave: ‘Als we iets nieuw laten maken of aanschaffen bekijken we altijd hoe we zo’n aankoop zouden kunnen inzetten voor andere programma’s. Bovendien bekijken we van welk materiaal het is gemaakt. Dat moet duurzaam zijn, want dat is goed voor de planeet, maar het gaat ook nog eens langer mee.

En als we dus iets aanpassen, doen we dat zo dat we het later, zonder enige moeite, weer terug kunnen brengen naar het origineel.’

Dus wat is de gouden tip?
Dave: ‘Kijk wat je nog in huis hebt en denk goed na hoe je die spullen nogmaals zou kunnen inzetten. Houd het simpel. Een ander tapijtje, wisselende kleuren op het Led-scherm kunnen al genoeg zijn en zorgen voor een leuke twist. Het hoeft niet moeilijk te zijn en het hoeft niet altijd ‘nieuw’ te zijn. Belangrijkste is dat we mooie programma’s maken waar mensen van genieten. Enne; je bespaart met recyclen van decor ook nog eens een hoop geld!’