Posted on 15th April 2021

Groen op pad met 3 op Reis

Wanneer we nadenken over hoe we onze ecologische footprint kunnen verkleinen, is een van de makkelijkste oplossingen om minder vaak te vliegen. Maar voor degenen die de wereld willen zien kan dit lastig zijn. Zo ook voor reisprogramma’s. 3 op Reis (BNNVARA) vindt het desondanks erg belangrijk om rekening te houden met het klimaat. Daarom staat het nieuwe seizoen volledig in het teken van hoe reis je, ongeacht je bestemming, bewust en verantwoord?

Wanneer we nadenken over hoe we onze ecologische footprint kunnen verkleinen, is een van de makkelijkste oplossingen om minder vaak te vliegen. Maar voor degenen die de wereld willen zien kan dit lastig zijn. Naast het aanpassen van je vervoermiddel zijn er tal van andere manieren om je reis duurzamer te maken. Je kunt rekening houden met je bestemming, de plek waar je verblijft en wat je meeneemt. Reisprogramma’s maken kan om die reden ook uitdagend zijn. 3 op Reis (BNNVARA) wil enerzijds mooie reizen laten zien, maar vindt het tegelijkertijd belangrijk om rekening te houden met het klimaat. Daarom staat het nieuwe seizoen volledig in het teken van hoe reis je, ongeacht je bestemming, bewust en verantwoord?

3 op Reis is een reisprogramma waarin verschillende presentatoren je meenemen op reis naar binnen- en buitenland. Op 21 februari 2021 is het nieuwe seizoen begonnen, waarvan een deel voor en een deel na de pandemie is opgenomen. De serie zit vol inspirerende reistips dicht bij huis, maar ook met verre reizen, waarbij je alvast hoopvol kan wegdromen. Mens, natuur en milieu staan centraal.

‘Het meest duurzame wat een reisprogramma kan doen, is helemaal géén reisprogramma maken, maar dat zou zonde zijn’. 3 op Reis gelooft dat reizen je horizon verbreedt en je mooie ervaringen oplevert als je iets van de wereld ziet. Reizen brengt mensen dichter bij elkaar. Het zorgt voor meer tolerantie en begrip. Je bekijkt niet alleen andere delen van de wereld, maar je ziet ook je eigen vertrouwde wereld met andere ogen. Desondanks kun je als reiziger wel bewuste, duurzame keuzes maken om zoveel mogelijk rekening te houden met de planeet, de mensen en dieren. Elke keuze die je maakt, heeft een directe impact op je omgeving.

De aanpak van 3 op Reis

3 op Reis besloot het roer om te gooien en ook ons eigen kikkerlandje te gaan ontdekken. En dat op een duurzame en verantwoordelijke manier. De afleveringen van het huidige seizoen zijn vlak voor en tijdens de coronapandemie gemaakt, dus ook die had een grote invloed op het programma.

Nienke maakt een winterse zeiltocht langs de Waddeneilanden en Evi laat zien waar je in Nederland kan ‘digital detoxen’. Dit houdt in dat je op zoek gaat naar de zogenaamde ‘whitespots’ plekken zonder internet bereik, in ons land. Ze tonen allebei overtuigend aan dat je niet ver weg hoeft te gaan om verrast te worden én is tegelijk het milieu in gedachte te houden.

Als de pandemie ons nog een ander ding heeft geleerd is het wel dat het goed is om rustiger aan te doen. 3 op Reis speelt hierop in door slow travelling te stimuleren.

Slow travelling? Klopt! Het is een manier van reizen die gericht is op langzaam reizen, bijvoorbeeld door te kiezen voor langzamere vervoersmiddelen, of door langer te verblijven op een plek. Iets anders dat past bij slow travelling is het mijden van grote ketens, of op pad gaan met een lokale bewoner. Je kunt ook meer ruimte openlaten voor spontaniteit en kijken wat er gebeurt. Slow travelling is dus helemaal passend binnen duurzaam reisgedrag. Langzame vervoersmiddelen, zoals de fiets, de trein of zelfs een zeilboot zijn over het algemeen beter voor het klimaat. Ook is deze manier van reizen meer gericht op het lokaal denken. Je komt zo sneller in aanraking met lokale bewoners, waar je vaak ook eet en slaapt, waardoor je geld weer terugvloeit naar lokale gemeenschappen in plaats van bijvoorbeeld grote anonieme hotelketens.

Online

Niet alleen in de televisieafleveringen inspireert 3 op Reis de kijker om bewust te reizen. Dit gebeurt ook binnen de online omgevingen. Op de website kunnen bezoekers veel artikelen vinden over duurzame bestemmingen, actuele reisinformatie en tips om je eigen ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Denk daarbij aan zwerfafval meenemen, kleinschalig overnachten, digitale reisgidsen gebruiken, herbruikbare tassen meenemen en lokaal gemaakte souvenirs kopen. Want zoals op de website wordt geschreven: ‘alles begint met kleine stappen’. 3 op Reis vindt het belangrijk om binnen de gekte van de reissector zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken.

Ook vind je hier veel inspiratie voor mooie plekken dichtbij huis, maar ook leuke weetjes over bijvoorbeeld welke eetbare paddenstoelen je in Nederland kunt vinden. Door bijzondere plekken in ons eigen land te presenteren, hoopt 3 op Reis mensen te stimuleren ook ons eigen land te ontdekken.

Duurzaam reizen is absoluut mogelijk, maar je moet zelf wel kleine stapjes zetten om je reisgedrag aan te passen. Reisprogramma’s zoals 3 op Reis reiken handvatten aan om je hierbij te helpen.

Voor een paar tientjes stap je al in het vliegtuig naar Londen of Barcelona. De treinreis naar het vliegveld is soms nog duuurder dan het vliegen zelf. Wat bepaalt de prijs van je vliegticket?

NPO Kennis legt het uit