Posted on 15th April 2021

Make Holland Great Again: de bewustmaker voor jongeren

Lees hoe de Nederlandse publieke omroep BNNVARA een show maakte om het bewustzijn van eerlijkheid, gelijkheid en duurzaamheid te vergroten

BNNVARA gaat voor een eerlijke, gelijkwaardige en duurzame samenleving. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp binnen de omroep en vertaalt zich ook in hun programmering. Make Holland Great Again is daar een goed voorbeeld van.

In het programma proberen de makers met hun missies heel Nederland bewust te maken van maatschappelijke onderwerpen en laten ze zien dat iedere individuele bijdrage – bij elkaar opgeteld – een grote verandering teweeg kan brengen. Denk aan depressie onder jongeren, laaggeletterdheid en het tekort aan bloeddonoren. Maar ook klimaatthema’s komen voorbij, zoals watertekort, voedselverspilling, zwerfafval, fast fashion en het gebruik van plastic flessen.

Inhoud

Presentator Sahil Amar Aïssa gaat samen met de redactie (het GREAT-team) keer op keer de uitdaging aan om problemen op een ludieke, effectieve manier aan te kaarten en oplossingen te vinden. Met humor, verrassende elementen en experimenten. In iedere aflevering roepen ze heel Nederland op om mee te doen met de missies, zodat er samen impact kan worden gemaakt. Dit gebeurt niet alleen in de televisie uitzendingen, maar ook online.

“Elke week nieuwe missies” stelt het programma op zijn website. Nederland is best wel een mooi land, maar er kunnen altijd dingen beter. Met de missies proberen de makers op een positieve, leuke, en een tikje activistische manier een probleem onder de aandacht te brengen; “Onze eigen missie is om de kijker op een laagdrempelige manier aan te sporen mee te doen”, stelt redacteur Rijco van Egdom.

Het klimaatprobleem wordt op verschillende manieren aan de kaak gesteld. Wist je dat we jaarlijks in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval op straat en in de natuur gooien? Dit heeft enorme gevolgen voor het milieu. Dieren sterven, doordat hun voedsel vervuild is of omdat hun leefwereld aangetast is. ”En dat is natuurlijk helemaal niet great”, stelt het programma op hun website. Een simpele oplossing is er: als iedereen elke dag één stukje zwerfafval in de prullenbak gooit, dan scheelt dat miljoenen stukjes afval per dag.

“We proberen het instapmodel zo laagdrempelig mogelijk te maken, dus: eet één keer per week minder vlees dan je nu doet, of eet een keer in plaats van een vleeskroket, een groentekroket. Recycle je oude apparaten. Of pak één stukje zwerfafval op per dag. Dit kan iedereen wel behappen”.

— Make Holland Great Again

Productie

Niet alleen de inhoud van het programma gaat over missies om Nederland beter of mooier te maken, het hele productieteam doet hier achter de schermen ook aan mee.  Op het gebied van catering wordt vegetarisch eten zoveel mogelijk gestimuleerd. Daarnaast zijn er tijdens de opnames absoluut geen wegwerpflesjes water te krijgen. Iedereen heeft een drinkfles die gevuld kan worden. Eindredacteur Dimphey Shoolbred stelt dat er per situatie wordt gekeken naar wat het beste is. Bijvoorbeeld: als er in een week veel draaidagen zijn, wordt er eerder gebruikgemaakt van grootverpakkingen. Maar als er in een week slechts één draaidag is, halen ze iets dat per stuk verpakt is, zodat ze later de rest kunnen gebruiken. Daarnaast proberen ze materialen die ze nodig hebben voor de missies zoveel mogelijk te hergebruiken, te lenen of te huren. Denk dan aan decorwanden en props.

Helaas heeft het coronavirus ook bij Make Holland Great Again roet in het eten gegooid. Het team vindt het heel erg belangrijk om zoveel mogelijk te carpoolen of met het openbaar vervoer te reizen, maar helaas kon het door de coronamaatregelen niet worden vermeden dat ze met meer auto’s dan gewenst door Nederland reisden.

Planet Placement

Het team van Make Holland Great Again had nog niet eerder van Planet Placement gehoord, maar desondanks wordt er al wel continu rekening mee gehouden. Zo zie je in het programma geen plastic verpakkingen, geen snoep en snacks en ook geen petflessen, zelfs niet in de achtergrond (tenzij het is om een statement te maken). Ook staan er bewust veel planten in beeld op de redactie.

Zonder met vingertjes te wijzen wil Make Holland Great Again op een laagdrempelige manier klimaatonderwerpen aankaarten, mensen bewust maken en inspireren om ook zelf in actie te komen. Met als motto: als niemand iets doet verandert er nooit wat.

Voorbeelden

  • Rondom de aflevering over urban mining roepen ze op oude, kapotte of ongebruikte apparaten in te leveren – en niet in huis te laten stoffen of bij het gewone vuilnis te zetten – zodat de grondstoffen zoals goud, koper, kobalt etc kunnen worden hergebruikt in nieuwe apparaten en niet onnodig gemijnd te hoeven worden.
  • Rondom de aflevering over watertekort doen ze de oproep om één dag per week minder vlees te eten dan je nu al doet. Op de website kunnen mensen vegetarische recepten downloaden.
  • Om zwerfafval tegen te gaan roepen ze met #ElkeDagEentje op om elke dag minimaal één stuk zwerfafval op te ruimen om zo Nederland schoon te maken en te houden. Daarnaast heeft het productieteam van Make Holland Great Again op World Cleanup Day samen afval geprikt.
  • Om ‘fast fashion’ terug te dringen doen ze de oproep om drie kledingstukken per jaar minder te kopen en geven ze tips hoe je van oude kleding weer iets leuks kunt maken.